Translate

Andreea Balan

Andreea Balan s-a nascut la data de 23 iunie 1984 in Ploiesti. A inceput sa cante la virsta de 10 ani sub indrumarea tatalui sau, Sandel Balan, care la vremea respectiva avea o formatie numita “Asemeni Voua” din care faceau parte Irina Nicolae (A.S.I.A) si Bogdan Negroiu (El Negro).

Sandel Balan i-a compus fiicei sale cateva melodii cu care a sustinut spectacole pentru copii in Ploiesti. A fost remarcata de Mihai Constantinescu care a invitat-o in emisiunea pentru copii de la TVR1 “Ba Da, Ba Nu”. Au urmat alte emisiuni de acest gen: ”Feriti-va de Magarus”, ”Abracadabra”, “Video Magazin”, “Tip top mini top”.
Andreea a participat la numeroase festivaluri pentru copii la care a obtinut diferite premii, cel mai important fiind Trofeul "Mica Printesa" la festivalul international Micul Print. La acest festival au partcipat copii din 16 tari, Andreea fiind aleasa "Mica Printesa a Europei", premiul fiind inmanat de Presedintele Romaniei, Emil Constantinescu. In 1998 Andreea Balan lanseaza primul album numit "Ametiti de fum", album ce contine 10 piese dance compuse de tatal sau si orchestrate de Catalin Tarcolea. Este primul copil care lanseaza un material discografic sub forma de compact disc in Romania.

In acelasi an, Andreea Balan participa la Gala Nationala Eurovision cu melodia "Un univers mai linistit", participarea ei fiind om afara concursului, Andreea fiind foarte mica si neindeplinind criteriile de varsta. La sfarsitul anului o cunoaste pe Andreea Antonescu la o emisiune pentru copii si hotarasc sa infiinteze trupa ANDRE.

Impreuna au lansat 7 albume: "La intalnire", "Noapte de vis", "Prima iubire", "Lasa-ma papa la mare", "Am sa-mi fac de cap", "Best of Andre si "O noapte si-o zi". Vanzarile acestor albume au depasit un milion si jumatate de exemplare, iar cele doua "Andrele" au fost premiate cu 5 discuri de platina si 1 disc de aur. Au mai obtinut: "Trofeul Mamaia 99" cu melodia "Libera la mare" si premiul Otto Bravo Teens in 2001 pentru cea mai buna trupa dance pentru tineri. Au sustinut foarte multe concerte in tara si au avut milioane de fani. Au cantat si in Germania pentru fanii de acolo. S-au despartit in primavara anului 2002.
Andreea Balan ramane fidela casei de discuri Cat Music si se lanseaza intr-o cariera solo. In mai 2002 inregistreaza primul sau album solo intitulat "Te joci cu mine". Coopteaza 2 dansatoare si filmeaza un videoclip pentru melodia care da titlul albumului. Lansarea acestuia a avut loc pe 23 iunie 2002, in clubul Down Town din Bucuresti in prezenta a peste 200 de invitati, cu ocazia zilei de nastere a Andreei,mai precis la majoratul sau.
Incurajata de faptul ca albumul "Te joci cu mine" s-a vandut in peste 30.000 de exemplare, in noiembrie 2002 lanseaza cel de-al doilea album solo, "Libera din nou". De pe acest album au fost extrase doua single-uri devenite rapid hituri: "Libera din nou" si "Plang de dor".
La sfarsitul anului 2002, Andreea Balan intreprinde un turneu de o luna in Statele Unite ale Americii. In vara anului 2003 apare hitul "Nopti de vara" cu care participa la festivalul de la Mamaia si obtine locul 1 la sectiunea Slagare.Majoritatea melodiilor de pe cele 2 albume "Te joci cu mine" si "Libera din nou" sunt compuse de Marius Moga si Sandel Balan.
In ianuarie 2004, Andreea Balan lanseaza piesa "Aparente" si apare cu o imagine total noua (de aceasta noua imagine a Andreei ocupandu-se stilistul Costin Voicu). Cel de-al treilea album solo al Andreei Balan a fost lansat in aprilie 2004. Albumul se numeste "Asa sunt eu" si contine 10 melodii noi si 2 remixuri. Andreea considera ca este cel mai bun album al ei de pana acum. A lucrat cu 6 compozitori, lucrul la album fiind inceput in noiembrie 2003.
Vara anului 2004 aduce un nou videoclip la melodia "Ooops.. Eroare!". Se continua promovarea albumului "Asa sunt eu" prin producerea videoclipului "Evadez" care a intrat pe piata in ianuarie 2005. La premiile MTV din 2005, site artistei a castigat premiul "BEST WEB SITE". Vara lui 2005 marcheaza lansarea celui de-al IV-lea single de pe albumul "Asa sunt eu", clipul fiind facut la melodia "Invidia”. Promovarea albumului se incheie cu piesa ”O straina”, al carei clip a fost filmat in noiembrie 2005.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu